Hur förminskar man en bild?

Ibland måste man förminska bilder, speciellt då man skall ladda upp dem på webben. Kom ihåg att många i dagens läge surfar med smarttelefoner över exempelvis 3G, och att överföringshastigheterna inte är så snabba. En besökare som kommit till en sida med en smarttelefon vill sällan ladda ner en bild med en storlek på 8MB. Digitalkamerorna i dagens läge har hög upplösning, och storleken på bilder man plockat rakt från dem kan variera mellan ett par megabyte till över tio.

Digistoff godkänner för tillfället i vissa moduler endast bilder med en maximal bredd på 2048 pixels. Bilder som är större än det kan du förminska med många olika bildbehandlingsprogram, varav Paint som finns i varje Windows-version är ett alternativ. I denna guide visar vi hur man gör.

1. Öppna bilden i Paint

Sök fram bilden du vill förminska på din dator och tryck på den med höger musknapp. Välj från menyn Öppna med / Open with / Avaa sovelluksessa och sedan Paint. Detta kan du inte göra om du sökt fram bilden i Picasa. Du måste söka fram den mappen där bilden finns på din dator.


2. Förminska bilden

Då du öppnat bilden i Paint, tryck på Ändra storlek.


3. Spara bilden med ett annat filnamn

OBS! Skriv inte över originalet, eftersom du då förstör information i originalbilden, dvs. gör originalet mindre. Spara istället filen med ett annat namn.

Tryck på på den blåa knappen med dokumentikonen och en pil bredvid sig, och välj Spara som / Save as / Tallenna nimellä från rullgardinsmenyn.


Gå Tillbaka