Artiklar

 

Windows XP support upphör

27.03.2014 kl. 14:54

Några ord om lösenord

06.11.2013 kl. 13:14

Videotjänster över internet

19.10.2012 kl. 12:27

På gång inom IT3!

11.09.2012 kl. 15:46

Vad händer med mina bilder på Facebook?

07.06.2012 kl. 14:41

IT3 – gratis IT-stöd

28.03.2012 kl. 16:54

”Six degrees of Kevin Bacon”

28.02.2012 kl. 15:11

Hur prioritera resurser på webben?

28.02.2012 kl. 13:45

Vad finns bevarat till er 200-årshistorik?

28.02.2012 kl. 13:42

Facebook som verktyg för marknadsföring

28.02.2012 kl. 13:37

Videotjänster över internet

19.10.2012 kl. 12:27
De senaste dagarna har man i sociala medier och i dagspressen kunnat läsa notiser om videotjänster/streaming via nätet. En stor orsak till att ämnet lyfts upp nu är att Netflix har lanserat sina tjänster i Finland och HBO börjar erbjuda sina tjänster inom en snar framtid. Vad är det riktigt de bjuder ut då? Hur fungera det? Hur HBO:s tjänst ser ut i detalj är ännu något oklart, undertecknad testade däremot Netflix under lanseringsdagen och det fungerade till belåtenhet.
Bortsett från de två som nämns i ingressen finns även andra aktörer på detta område, dock har utbudet i Finland varit skralt sedan tidigare. Eftersom det finns rättighetsaspekter med materialet har det inte fungerat att använda sig av tjänster från andra länder även om innehållet finns på internet.

Hur fungerar det hela då och vad är det man får? Enkelt förklarat kan du prenumerera på ett bibliotek av filmer, TV-serier m.m till en fast månadskostnad. Materialet kan du se på precis när du själv vill, tänk dig alltså en TV-kanal där du själv väljer innehåll vid den tid som passar dig. Materialet kan du titta på via ex. dator, surfplatta, smarttelefon eller genom din spelkonsol. Datorn och spelkonsolen kan du naturligtvis koppla till din vanliga TV. Har du en smart-TV ansluten till internet kan du i bästa fall se på utbudet där (ex. LG:s nyaste apparater har redan funktioner, kan dock kräva programvaruuppdatering vilket borde ske automatiskt). I de TV:n som produceras nu blir dylika tjänster standard, nästa apparat du köper har förmodligen stöd för tjänster som Netflix´s och HBO:s inbyggt. Enligt företagets egna uppgifter kan man se deras utbud via fler än 800 olika enheter.

Hur går det till för att få tjänsten då? Man besöker helt enkelt leverantörernas hemsidor, registrerar sig och tjänsten är klar att användas. För att lyckas med registreringen krävs kreditkort (tjänsten är dock gratis nu en månad för att ge folk en chans att testa tjänsten, kräver dock att man avregistrerar sig innan månaden är förbi för att inte debiteras). Efter att du registrerat dig kan du logga in och ta del av tjänsteutbudet via de plattformer du själv vill.

I dagsläget är månadsavgiften 7,99€ för Netflix. Är det dyrt eller billigt? Allt beror naturligtvis på vad man jämför med. Hyr du två filmer i månaden är du ungefär uppe i samma summa. Pendlar du till jobbet kan det kanske vara värt 7,99 att få titta på serier och filmer i din surfplatta, telefon eller bärbara dator på väg till och från jobbet.

Det mest intressanta är kanske ändå utbudet. För att tjänsten ska vara intressant krävs naturligtvis att innehållet motsvarar det man vill se. På Netflix ligger inte tyngdpunkten på nytt material, även om det finns en hel del som utkommit 2012. Materialet är brett och fokuserar i första hand på filmer och serier som varit publikframgångar och sådan som blivit klassiker. Innehållet går att sortera enligt vissa fördefinierade genre´r eller som fritextsökning efter titelnamn, person o.s.v.

Som exempel på utbudet av serier kan exempelvis Dexter, Sons of anarchy, Bones, Weeds och Breaking Bad nämnas. Där finns även ett hyfsat utbud av brittiska kriminalserier som Inspektor Lynley, Tyst vittne m.fl. Som exempel på nyare filmer med anknytning till Finland kan Iron sky och Rouva presidentti nämnas. Där finns även en hel del dokumentärer och en hel del populära titlar för barn, Madagaskar, Svamp-Bob o.s.v.

Det jag personligen uppskattar mest bland utbudet är de klassiker som finns där, filmer jag med glädje ser flera gånger, ex. Den gröna milen, Reservoir Dogs, Gudfadern m.fl. Jag uppsakattar även storligen att man har möjlighet att välja bland de nordiska språken, eller helt ta bort, undertexterna.

Hur fungerar det tekniskt då? Jag såg på lite serier igår utan problem, dessutom i full HD. Före serien startade tog det kanske knappa 10 sekunder laddningstid och därefter streamades allt utan avbrott eller störningar. Det uppförde sig precis som om jag skulle sett på materialet via min DVD-spelare. Det enda som kändes krångligt var navigeringen, att söka efter filmer är nog enklare via datorn än via ex. en spelkonsol. Jag såg på materialet genom mitt Playstation 3 på min TV, trådlöst uppkopplad mot mitt hemmanätverk. Som anslutning har jag 10mb fiberuppkoppling. Enligt Netflix´s egen sida krävs en uppkoppling på minst 0,5mb. Detta är knappast tillräckligt för att se på material i full HD kvalitet. De flesta anslutningar idag är ju dock betydligt högre än Netflix´s lägsta krav.

Kommer jag att fortsätta som kund hos Netflix? Tjänsten är bra och har hittills fungerat prickfritt. Beslutet beror närmast på vilket utbud HBO och andra leverantörer kommer att erbjuda i framtiden, det är nog utbudet som styr kunderna. Det blir även intressant att följa med prisutvecklingen när fler aktörer kommer ut på den finska marknaden.

 

Länkar:

Netflix

HBO Nordic

Jonas Rönnqvist